O agenție guvernamentală tocmai a plătit un record de 114 milioane de dolari unui denunțător anonim. De la înființarea biroului de denunțare, au fost acordate în total 676 milioane dolari

O agenție guvernamentală tocmai a plătit un record de 114 milioane de dolari unui denunțător anonim. De la înființarea biroului de denunțare, au fost acordate în total 676 milioane dolari
O agenție guvernamentală tocmai a plătit un record de 114 milioane de dolari unui denunțător anonim. De la înființarea biroului de denunțare, au fost acordate în total 676 milioane dolari. Foto: Getty Images
Publicat: 27/10/2020, 22:37
Actualizat: 27/10/2020, 23:23

Tocmai a fost oferită o sumă de 114 milioane de dolari de către Guvernul Statelor Unite. Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA, care protejează cu înverșunare identitatea denunțătorilor, a oferit ”premiul record” de 114 milioane dolari.

„Aceste sfaturi pentru denunțător au un impact uriaș asupra programului nostru de aplicare. Este un schimbător de jocuri”, a declarat Jane Norberg, șefa biroului de denunțare al Comisiei pentru valori mobiliare din SUA, într-un interviu.

Asistență într-o anchetă

Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA ( Securities and Exchange Commission) a acordat 114 milioane de dolari unui denunțător care a ajutat guvernul SUA să comită abateri și a oferit asistență „extraordinară” într-o anchetă, a anunțat agenția joi.

Acest lucru a dublat mai mult decât recordul anterior al denunțătorilor  Comisiei pentru valori mobiliare din SUA, care a fost stabilit cu doar patru luni în urmă.

„Sper ca acest premiu record să-i încurajeze pe alții cu informații despre posibile încălcări ale legilor valorilor mobiliare să facă un pas înainte”, a declarat Jane Norberg, șefa biroului de denunțare al Comisiei pentru valori mobiliare din SUA, pentru CNN Business într-un interviu exclusiv.

Premiul uriaș ar trebui să servească, de asemenea, ca un avertisment puternic pentru Corporate America

În acest caz, denunțătorul a raportat inițial greșeala internă, fără niciun rezultat. În acel moment, el sau ea a renunțat.

„O lecție importantă din acest premiu este că aceste companii ar trebui să ia în serios rapoartele de la denunțători”, a spus Norberg. „Pentru că este probabil ca aceasta Comisie pentru valori mobiliare din SUA să aibă deja informațiile sau să le aibă la scurt timp după aceea. Și vom urmări acestea”.

Calea pe care a luat-o acest denunțător – raportând-o mai întâi pe plan intern fără succes înainte de a merge la autorități – este comună, a spus Norberg.

Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA protejează cu înverșunare identitățile denunțătorilor, ceea ce înseamnă că este posibil să nu știm niciodată cine a primit premiul de 114 milioane de dolari sau ce abatere a ajutat să descopere.

Comisia pentru valori mobiliare din SUAa spus că premiul a inclus aproximativ 52 de milioane de dolari legați de cazul său, plus 62 de milioane de dolari din acțiuni conexe întreprinse de o altă agenție fără nume.

Un an record pentru denunțătorii

În ultima vreme, a fost un moment deosebit de profitabil să fii un denunțător.

Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA a înmânat 39 de premii individuale de denunțări în valoare totală de aproximativ 175 milioane dolari în anul fiscal care s-a încheiat în septembrie. Asta este mai mult decât în ​​orice an de când s-a lansat biroul de denunțare al agenției în 2011. Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA a primit anul trecut un număr record de sfaturi despre potențialele nelegiuiri.

De la prima sa plată în 2012, Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA  a acordat în total 676 milioane dolari către 108 persoane. Premiile sunt plătite dintr-un fond de bani finanțat integral prin amenzi pe care Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA le încasează, nu din banii contribuabililor.
Norberg a declarat că anul de înregistrare a fost posibil datorită eforturilor de eficientizare a modului în care agenția distribuie recompense.

Banii și răzbunarea pot fi și factori motivanți

Programul de denunțare ajută la descoperirea activităților umbrite, atârnând un stimulent financiar profitabil pentru angajații și investitorii care altfel ar putea să rămână liniștiți.

Premiile variază între 10% și 30% din amenzile impuse în acțiunile SEC care rezultă din sfaturi de denunțare. Și conform noilor reguli, premiile de 5 milioane de dolari sau mai puțin – care reprezintă majoritatea recompenselor – se presupune că vor obține maximum 30%.

Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA transmite anchetatorilor sfaturi pentru a analiza problema. Dacă aceste informații ajută la conducerea la o acțiune de executare cu succes, informatorul este eligibil pentru o reducere a penalităților plătite.

Într-o eră în care chiar și cele mai obișnuite agenții guvernamentale sunt politizate, programul de denunțare a supraviețuit nenumăratelor eforturi de a-l înlătura – și a apărut cu sprijinul bipartisan pentru succesul său în capturarea fraudatorilor.

Aceasta este o schimbare importantă, având în vedere că programul a fost suportat de Dodd-Frank, controversata lege de reformă din Wall Street, care a fost adoptată în 2010, în ciuda opoziției puternice a republicanilor și a industriei bancare. Criticii s-au îngrijorat că biroul de denunțare ar descuraja angajații să semnaleze acțiunile greșite pe plan intern.

De-a lungul a aproape un deceniu, sfaturile de denunțare a biroului de denuntare au dus la penalități de peste 2 miliarde de dolari și la restituirea a 500 de milioane de dolari investitorilor afectați.

Susținătorii denunțătorilor au răsuflat ușurați luna trecută, când Comisia pentru valori mobiliare din SUA a renunțat la o propunere de regulă care ar fi plafonat cele mai mari premii ale denunțătorilor. După o luptă de doi ani, propunerea – care ar fi permis agenției să micșoreze premiile cu amenzi de 100 milioane dolari sau mai mult – a fost retrasă în unanimitate, după opoziția avocaților denunțătorilor.

Luna trecută, Comisia pentru valori mobiliare din SUA a impus o nouă regulă care permite agenției să interzică definitiv un solicitant care abuzează de proces prin depunerea a trei cereri de atribuire frivole.

Dar există o modalitate în care este la fel ca și câștigarea la loterie: premiile Whistleblower sunt supuse impozitelor federale și de stat, care pentru cele mai mari premii sunt impozitate cu până la 50%. Și avocații care reprezintă orice denunțător trebuie să plătească și impozite pe onorariile lor.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Cel mai puternic bombardier strategic al Statelor Unite a participat la un exercițiu aerian comun...