O agenție guvernamentală tocmai a plătit un record de 114 milioane de dolari unui denunțător anonim. De la înființarea biroului de denunțare, au fost acordate în total 676 milioane dolari

O agenție guvernamentală tocmai a plătit un record de 114 milioane de dolari unui denunțător anonim. De la înființarea biroului de denunțare, au fost acordate în total 676 milioane dolari
O agenție guvernamentală tocmai a plătit un record de 114 milioane de dolari unui denunțător anonim. De la înființarea biroului de denunțare, au fost acordate în total 676 milioane dolari. Foto: Getty Images
Publicat: 27/10/2020, 22:37
Actualizat: 27/10/2020, 23:23

Tocmai a fost oferită o sumă de 114 milioane de dolari de către Guvernul Statelor Unite. Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA, care protejează cu înverșunare identitatea denunțătorilor, a oferit ”premiul record” de 114 milioane dolari.

„Aceste sfaturi pentru denunțător au un impact uriaș asupra programului nostru de aplicare. Este un schimbător de jocuri”, a declarat Jane Norberg, șefa biroului de denunțare al Comisiei pentru valori mobiliare din SUA, într-un interviu.

Asistență într-o anchetă

Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA ( Securities and Exchange Commission) a acordat 114 milioane de dolari unui denunțător care a ajutat guvernul SUA să comită abateri și a oferit asistență „extraordinară” într-o anchetă, a anunțat agenția joi.

Acest lucru a dublat mai mult decât recordul anterior al denunțătorilor  Comisiei pentru valori mobiliare din SUA, care a fost stabilit cu doar patru luni în urmă.

„Sper ca acest premiu record să-i încurajeze pe alții cu informații despre posibile încălcări ale legilor valorilor mobiliare să facă un pas înainte”, a declarat Jane Norberg, șefa biroului de denunțare al Comisiei pentru valori mobiliare din SUA, pentru CNN Business într-un interviu exclusiv.

Premiul uriaș ar trebui să servească, de asemenea, ca un avertisment puternic pentru Corporate America

În acest caz, denunțătorul a raportat inițial greșeala internă, fără niciun rezultat. În acel moment, el sau ea a renunțat.

„O lecție importantă din acest premiu este că aceste companii ar trebui să ia în serios rapoartele de la denunțători”, a spus Norberg. „Pentru că este probabil ca aceasta Comisie pentru valori mobiliare din SUA să aibă deja informațiile sau să le aibă la scurt timp după aceea. Și vom urmări acestea”.

Calea pe care a luat-o acest denunțător – raportând-o mai întâi pe plan intern fără succes înainte de a merge la autorități – este comună, a spus Norberg.

Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA protejează cu înverșunare identitățile denunțătorilor, ceea ce înseamnă că este posibil să nu știm niciodată cine a primit premiul de 114 milioane de dolari sau ce abatere a ajutat să descopere.

Comisia pentru valori mobiliare din SUAa spus că premiul a inclus aproximativ 52 de milioane de dolari legați de cazul său, plus 62 de milioane de dolari din acțiuni conexe întreprinse de o altă agenție fără nume.

Un an record pentru denunțătorii

În ultima vreme, a fost un moment deosebit de profitabil să fii un denunțător.

Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA a înmânat 39 de premii individuale de denunțări în valoare totală de aproximativ 175 milioane dolari în anul fiscal care s-a încheiat în septembrie. Asta este mai mult decât în ​​orice an de când s-a lansat biroul de denunțare al agenției în 2011. Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA a primit anul trecut un număr record de sfaturi despre potențialele nelegiuiri.

De la prima sa plată în 2012, Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA  a acordat în total 676 milioane dolari către 108 persoane. Premiile sunt plătite dintr-un fond de bani finanțat integral prin amenzi pe care Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA le încasează, nu din banii contribuabililor.
Norberg a declarat că anul de înregistrare a fost posibil datorită eforturilor de eficientizare a modului în care agenția distribuie recompense.

Banii și răzbunarea pot fi și factori motivanți

Programul de denunțare ajută la descoperirea activităților umbrite, atârnând un stimulent financiar profitabil pentru angajații și investitorii care altfel ar putea să rămână liniștiți.

Premiile variază între 10% și 30% din amenzile impuse în acțiunile SEC care rezultă din sfaturi de denunțare. Și conform noilor reguli, premiile de 5 milioane de dolari sau mai puțin – care reprezintă majoritatea recompenselor – se presupune că vor obține maximum 30%.

Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA transmite anchetatorilor sfaturi pentru a analiza problema. Dacă aceste informații ajută la conducerea la o acțiune de executare cu succes, informatorul este eligibil pentru o reducere a penalităților plătite.

Într-o eră în care chiar și cele mai obișnuite agenții guvernamentale sunt politizate, programul de denunțare a supraviețuit nenumăratelor eforturi de a-l înlătura – și a apărut cu sprijinul bipartisan pentru succesul său în capturarea fraudatorilor.

Aceasta este o schimbare importantă, având în vedere că programul a fost suportat de Dodd-Frank, controversata lege de reformă din Wall Street, care a fost adoptată în 2010, în ciuda opoziției puternice a republicanilor și a industriei bancare. Criticii s-au îngrijorat că biroul de denunțare ar descuraja angajații să semnaleze acțiunile greșite pe plan intern.

De-a lungul a aproape un deceniu, sfaturile de denunțare a biroului de denuntare au dus la penalități de peste 2 miliarde de dolari și la restituirea a 500 de milioane de dolari investitorilor afectați.

Susținătorii denunțătorilor au răsuflat ușurați luna trecută, când Comisia pentru valori mobiliare din SUA a renunțat la o propunere de regulă care ar fi plafonat cele mai mari premii ale denunțătorilor. După o luptă de doi ani, propunerea – care ar fi permis agenției să micșoreze premiile cu amenzi de 100 milioane dolari sau mai mult – a fost retrasă în unanimitate, după opoziția avocaților denunțătorilor.

Luna trecută, Comisia pentru valori mobiliare din SUA a impus o nouă regulă care permite agenției să interzică definitiv un solicitant care abuzează de proces prin depunerea a trei cereri de atribuire frivole.

Dar există o modalitate în care este la fel ca și câștigarea la loterie: premiile Whistleblower sunt supuse impozitelor federale și de stat, care pentru cele mai mari premii sunt impozitate cu până la 50%. Și avocații care reprezintă orice denunțător trebuie să plătească și impozite pe onorariile lor.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Protest în fața universității împotriva lui Călin Georgescu! Peste 400 de tineri au strigat „Nu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea serii despre Călin Georgescu. Traian Băsescu a dat șah-mat: E mult peste!
Se întocmesc liste de buncăre şi adăposturi. Toate clădirile sunt inventariate
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...